LIVETS VÄNDPUNKT

Hur blir det egentligen när det omöjliga blir möjligt? Kan livet verkligen bli totalt förvandlat? Två killar från olika delar av Stockholm hamnar i samma stad på studentresan. Deras första möte blev början på en vändpunkt ingen av dem kunde ha förutsett. 

Sommaren 2017 tar Joel och hans vänner studenten. De bestämmer sig för att fira med att hyra en villa i Rhodos. I en annan del av Stockholm gör Kalle samma sak med sina vänner.
– Rhodos var det enda vi hade råd med. Vi bodde på en plats dit inte ens taxi-chaufförerna ville köra oss, säger Kalle och skrattar av minnet.

En av kvällarna går Kalle och hans vänner genom en bargata. Det är fullt av människor och musiken pumpas ut från barer och restauranger. Efter en stund märker han att en av dem saknas, lämnar de andra och går tillbaka för att leta. Genom folkmassorna ser han sin vän stå ansikte mot ansikte med någon. Utan tvekan backar Kalle honom och kort därefter har resten av vännerna slutit upp. Samtidigt står Joel framför dem och inser att han är ensam.
– Det började eskalera och när jag såg att resten av hans vänner kom insåg jag att det kunde sluta riktigt illa för mig, säger Joel.

Eftersom vakter gick längst bargatan beslöt de sig att slås i en gränd. På vägen dit träffar Joel en vän som går med honom och när de kommer fram till den mörka gränden står de nu två mot sex. Efter en timme och mindre än fem slag senare hade de inte kommit fram till någon lösning.
– Det var verkligen en liten dispyt som eskalerade. Jag minns att jag såg på Kalle och tänkte att han såg ut att vara trött på situationen. Det hela slutade med att vi inte kom fram till något, berättar Joel.

Tillbaka i Stockholm går deras liv, på olika håll, neråt. De hamnar i varsitt personliga botten. En dag kör Kalle till sitt gamla gymnasium för att hämta upp sin syster. Eftersom lektionen hade gått övertid så bestämmer han sig för att gå in en stund. Vid skolans café ser han en tjej från en yngre årskurs som han minns är kristen. De pratas vid en stund och när han ska gå frågar hon om han vill med till kyrkan. Det hon inte visste var att han då hade nått sitt botten.
– Jag såg ingen annan väg än upp och tackade ja, men endast på mina villkor. Att hon skulle sitta bredvid mig och vi skulle sitta längst bak.

När Kalle kliver in i kyrkan en fredagskväll så var inget som han hade förväntat sig.

Efter resan hamnade Joel i omständigheter som fick honom att ifrågasätta allt. Under sin uppväxt hade han aldrig känt att han passat in vilket ledde till att det var han mot världen. Joels mamma gick till kyrkan och bad ofta för honom, själv undvek han att gå till kyrkan.

Genom allt kände han ändå hur den helige Ande var med honom.
– Det var som att han alltid var där. När jag kom till en punkt där jag inte såg någon annan väg ut vände jag mig till Gud. Jag lovade att lämna allt och ge honom mitt liv om han tog mig ut från det jag var i, säger Joel.

Från den stunden förändrades allt. Han började gå till kyrkan med sina kusiner. Det som förvånade honom när han klev in var att den bilden av kristna han hade innan stämde inte alls överens med det han mötte.
– Till en början var jag hård och blev därför väldigt ställd av värmen jag upplevde. Människor var så öppna att de kom fram, hälsade och kramade mig, säger Joel

Kalle nickar och håller med. När han klev in med sin vän kände han precis likadant. Än idag förstår han inte hur han hamnade i kyrkan. Från första stund började han ta avgörande beslut som fick honom att fortsätta komma tillbaka.

Under en tid gick killarna i kyrkan samtidigt. Joel hade sätt Kalle i kyrkan någon enstaka gång men tänkte inte så mycket på vem han var, men inom kort skulle detta ändras. 

I slutet av juni 2019 var det dags för kyrkans årliga sommarläger. Både Joel och Kalle åker med och väl framme får de sina sovplatser. Det visar sig att de hamnar i samma rum med två andra killar. Innan de går och lägger sig så ber dem tillsammans, men även då känner de inte igen varandra. Dagen efter blickar Joel på Kalles T-shirt och på den stod orten Kalle kom ifrån.

– Jag fick en flashback från Rhodos. Kalle och hans vänner nämnde området några gånger och när jag såg hans t-shirt kom jag ihåg honom. Först tänkte jag att det var omöjligt men bestämde mig för att fråga honom ändå, berättar Joel.

De stod på gräsplanen när Joel gick fram till Kalle och frågade om han hade varit på Rhodos för två år tidigare. Kalle blir ställd av frågan, men med en gång så klickar det vem Joel är. Den sena kvällen på bargatan, musiken, hans vän ansikte mot ansikte med Joel, dispyten och gränden.
– Det var verkligen ett wow-moment. Jag insåg att Gud hade förändrat oss, annars hade vi inte stått där framför varandra på ett sommarläger med kyrkan, säger Kalle.

Idag fortsätter dem båda att gå till kyrkan och är delaktiga i WAO-grupper.
– Mitt perspektiv på livet, mig själv och människor förändrades totalt.
Under hela min uppväxt hade jag haft ett tunnelseende, men när jag fick lära känna Gud fick jag reda på sanningen om mig själv, berättar Joel.

Kalle nickar instämmande än en gång och fortsätter;
– Jag ser bara hur stor och mäktig Gud är. Det blev en boost av att inget är omöjligt för Gud. Han tog en ful situation, lyfte fram den och gjorde  den fin, berättar Kalle.

Kvällen i Rhodos kunde haft värre konsekvenser. Nu ser de på framtiden i ett nytt ljus och är hoppfulla på vad som ligger framför.
– De brister och svårigheter man skäms över är precis det som Gud kommer           att använda, inget är omöjligt för honom. Livet är värt så mycket mer och det behöver vi ta vara på. Jag vill bara fortsätta löpa mitt lopp och ge allt till Gud, säger Kalle.
– Som tonåring kände jag mig missförstådd och sökte mig till det som dämpade min smärta. Jag förstår idag att det var tillfälliga lösningar som inte hjälpte. Jesus är den enda lösningen. Fyra månader efter min svåra period kom jag in på min dröm-utbildning och kort därefter fick jag ett
jobb inom samma bransch. Det var bara Guds nåd som gjorde det omöjliga möjligt. Då insåg jag att Gud är på riktigt, säger Joel.